Novinky

A co děti, mají si kde hrát?

Tato otázka nás poslední dobou napadá čím dál častěji. Nejvíce pak v létě o prázdninách, kdy se naše děti často potulují jako bez duše po sídlištích, bloumají a nudí se. Často ani maminky s malými dětmi nemají kam jít. Ve veřejných městských parcích, jediných místech, kde si člověk může trochu oddychnout od hluku veřejné dopravy, není zcela bezpečno, co se týče různých nástrah pro naše zdraví a zdraví našich dětí.

Odpadky a rozbité skleněné lahve se povalují okolo odpadkových košů, najdete je také okolo laviček a na cestičkách. A pokud se vaše dítě proběhne po trávníku, často si odnese na botičkách něco, co určitě ani trochu nevoní, přesto, že ve většině těchto parků již najdete „psí odpadkový koš“. Mnoho „milovníků“ zvířat ještě nepřevzalo zodpovědnost za udržování pořádku po svých čtyřnohých svěřencích. A mnohem horší je to na sídlištích, kde se svými majiteli žije i několik psů v jednom domě najednou. Pokud chodíte brzy ráno do práce, schválně si všimněte, že u každého druhého vchodu panelákového domu stojí někdo, kdo venčí svého miláčka, ale nemá čas ani chuť s ním zajít někam na příhodnější místo než je trávník před vaším panelákem. A kdo nemá psa, často má alespoň kočku. Tito vaši mazlíčci se často venčí sami a jejich přirozenost je automaticky vede vykonat svoji potřebu do pískoviště. Dnes už se moc nedoporučuje vodit své děti na veřejná pískoviště, která jsou plná odpadků a výkalů. Jediným možným a snad trochu účinným řešením jsou různé sítě, chránící pískoviště před „použitím“ různými zvířaty. Také je důležité umístit odpadkové koše v bezprostřední blízkosti. Samozřejmě velkou roli hraje i zodpovědnost nás dospělých a náš přístup k této problematice. My musíme děti naučit, kam patří papírek od bonbónů nebo láhev od limonády. Bývalo dobrým zvykem, že se na sídlištích budovala dětská hřiště. Bohužel, ta jsou dnes často neudržovaná a někdy už nejsou příliš bezpečná. Kolotoče se viklají a na houpačkách mnohdy chybí sedačky. Samozřejmě se najdou výjimky, to jsou ale většinou zařízení nová, podobná zařízením, která najdete například v Německu nebo ve Švýcarsku. V těchto zemích uvidíte spoustu zařízení a koutků pro děti, která jsou často oplocená a pískoviště opatřená sítí. Dětská hřiště nebo koutky pro děti najdete téměř všude.

U každé benzinové pumpy v Německu jsou prolézačky různých typů. Najdete je také na oblíbených místech pro nedělní procházky a u restaurací a chat v horách i u obchodních center. Dá se říci, že místo na hraní pro děti mají téměř všude. I u nás se už dnes najdou hrací koutky u některých benzinových pump či některých restaurací s venkovním posezením, kde si můžete v klidu vypít kávu, zatímco si vaše děti v bezpečí hrají. Ale vraťme se ještě tam, kde je tento problém nejžhavější. Města. Staré panelové zástavby, vyasfaltované parkovací plochy, které dnes často nahrazují našim dětem hřiště, ovšem ne právě bezpečné.

Místa, kde byla vybudována nová dětská hřiště, je potřeba chránit, postavit kolem nich plot, aby tam nechodila žádná zvířata, a hlavně doufat, že to tu nezničí vandalové.

Tyto problémy se nás ale „netýkají“, pokud žijeme v rodinném domku, což umožňuje našim dětem hrát si v bezpečí naší zahrady.(BK)